Bezpłatna dostawa w Wielkiej Brytanii
Porozmawiaj z nami na czacie na żywo
Dostawa na cały świat jest już dostępna
Świetny Excellent Trustpilot

Wstęp

Witamy w Alphagreen. Alphagreen to platforma internetowa poświęcona sprzedaży produktów kosmetycznych na bazie konopi, obsługiwana przez Alphagreen Group Limited („ALPHAGREEN”).

ALPHAGREEN szanuje Twoją prywatność i zobowiązuje się do ochrony Twoich danych osobowych. Niniejsza informacja o prywatności poinformuje Cię, w jaki sposób dbamy o Twoje dane osobowe, gdy odwiedzasz naszą Platformę (bez względu na to, skąd ją odwiedzasz) oraz o Twoich prawach do prywatności oraz o tym, jak chroni Cię prawo.

Nasza platforma składa się z www.alphagreen.com; inne witryny i aplikacje, na których publikowana jest niniejsza Polityka prywatności i które są oznaczone marką ALPHAGREEN lub obsługiwane przez wtyczki, widżety i treści osadzone w witrynach stron trzecich; oraz komunikację i usługi oferowane za pośrednictwem takich witryn, aplikacji, wtyczek, widżetów i treści.

Niniejsza informacja o polityce prywatności jest udostępniana w formacie warstwowym, dzięki czemu można przejść do określonych obszarów określonych poniżej. Alternatywnie możesz pobrać wersję pdf polityki ze strony www.alphagreen.io. Prosimy również o skorzystanie ze glosariusza, aby zrozumieć znaczenie niektórych terminów użytych w niniejszej informacji o ochronie prywatności.

1. Ważne informacje i kim jesteśmy

Cel niniejszej informacji o prywatności

Niniejsza informacja o polityce prywatności ma na celu dostarczenie informacji o tym, w jaki sposób Alphagreen gromadzi i przetwarza dane osobowe podczas korzystania z tej Platformy, w tym wszelkie dane, które możesz podać za pośrednictwem tej Platformy, gdy zapisujesz się do naszego biuletynu, kupujesz produkt lub usługę lub bierzesz udział w rywalizacja. 

Ta Platforma nie jest przeznaczona dla dzieci i nie gromadzimy świadomie danych dotyczących dzieci.

Ważne jest, aby zapoznać się z niniejszą informacją o prywatności wraz z wszelkimi innymi informacjami dotyczącymi prywatności lub informacjami dotyczącymi rzetelnego przetwarzania, które możemy przekazać w określonych przypadkach, gdy zbieramy lub przetwarzamy dane osobowe o Tobie, abyś był w pełni świadomy, w jaki sposób i dlaczego wykorzystujemy Twoje dane . Niniejsza informacja o prywatności uzupełnia inne informacje i nie ma na celu ich unieważnienia. 

Kontroler

Alphagreen Group Limited jest administratorem i odpowiada za Twoje dane osobowe (łącznie określane jako „Alphagreen”, „my”, „nas” lub „nasze” w niniejszej informacji o ochronie prywatności).

Wyznaczyliśmy kierownika ds. ochrony danych (DPM), który jest odpowiedzialny za nadzorowanie pytań związanych z niniejszą informacją o ochronie prywatności. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących niniejszej informacji o ochronie prywatności, w tym wszelkich próśb o skorzystanie z przysługujących Ci praw, skontaktuj się z DPM, korzystając z danych podanych poniżej. 

Szczegóły kontaktu – 

Nasze pełne dane to: 

Pełna nazwa osoby prawnej: Alphagreen Group Limited

Imię i nazwisko lub tytuł DPM:  

Adres e-mail:    [email protected] 

Adres pocztowy:    71-75 Shelton Street, Londyn, WC2H 9JQ, Wielka Brytania

Masz prawo w dowolnym momencie złożyć skargę do Urzędu Komisarza ds. Ochrony Danych (DPC), irlandzkiego organu nadzorczego ds. ochrony danych (https://dataprotection.ie). Będziemy jednak wdzięczni za możliwość rozwiania Twoich obaw przed skontaktowaniem się z DPC, dlatego prosimy o kontakt z nami w pierwszej kolejności. 

Zmiany w polityce prywatności i obowiązek informowania nas o zmianach

Ta wersja została ostatnio zaktualizowana 22 listopada 2019 r., a wersje historyczne można uzyskać, kontaktując się z nami.

Ważne jest, aby Twoje dane osobowe, które posiadamy, były dokładne i aktualne. Prosimy o informowanie nas, jeśli Twoje dane osobowe ulegną zmianie w trakcie Twojej relacji z nami.

Wtyczki, widżety i łącza innych firm

Nasza Platforma może zawierać funkcje mediów społecznościowych stron trzecich oraz inne wtyczki i widżety stron trzecich. Gdy te funkcje są wyświetlane na naszej Platformie, są obsługiwane lub hostowane przez strony trzecie i podlegają ich własnej polityce prywatności zamiast niniejszej Polityki prywatności. Nasza Platforma może również zawierać łącza do witryn stron trzecich, które nie są przez nas kontrolowane ani obsługiwane. Należy pamiętać, że nie ponosimy odpowiedzialności za praktyki dotyczące prywatności takich innych witryn. Po opuszczeniu naszej Platformy zachęcamy do zapoznania się z polityką prywatności każdej odwiedzanej witryny i aplikacji.

2. Dane, które zbieramy o Tobie

Dane osobowe lub dane osobowe oznaczają wszelkie informacje o osobie, na podstawie których można zidentyfikować tę osobę. Nie obejmuje danych, z których usunięto tożsamość (dane anonimowe).

Możemy gromadzić, wykorzystywać, przechowywać i przekazywać różne rodzaje danych osobowych o Tobie, które zgrupowaliśmy w następujący sposób:

  • Dane tożsamości obejmują imię, nazwisko, nazwę użytkownika lub podobny identyfikator, tytuł, datę urodzenia, fotografię i płeć.
  • Dane kontaktowe obejmują adres, adres rozliczeniowy, adres e-mail i numer telefonu.
  • Dane finansowe zawierają dane karty płatniczej.
  • Dane transakcji zawierają szczegóły dotyczące płatności do i od Ciebie oraz inne szczegóły dotyczące produktów i usług, które od nas kupiłeś.
  • Dane techniczne obejmuje adres protokołu internetowego (IP), dane logowania, identyfikator profilu strony trzeciej, typ i wersję przeglądarki, unikalne identyfikatory urządzeń mobilnych, takie jak identyfikator urządzenia lub numer IMEI, informacje o sieci komórkowej, mobilny system operacyjny, ustawienie strefy czasowej i lokalizację, typy i wersje wtyczek przeglądarki, ślady awarii, system operacyjny i platforma oraz inne technologie na urządzeniach, z których korzystasz w celu uzyskania dostępu do tej Platformy. Możemy również użyć technologii GPS do określenia Twojej lokalizacji. Niektóre z naszych usług obsługujących lokalizację wymagają danych osobowych, aby funkcja działała. Jeśli chcesz skorzystać z określonej funkcji, zostaniesz poproszony o wyrażenie wyraźnej zgody na wykorzystanie w tym celu Twoich danych.
  • Dane profilu obejmują nazwę użytkownika i hasło, dokonane przez Ciebie zakupy lub zamówienia, Twoje zainteresowania, preferencje, opinie i odpowiedzi na ankiety. 
  • Dane dotyczące treści obejmują informacje i treści, które przesyłasz lub publikujesz na naszej Platformie, w tym zdjęcia, komentarze, recenzje, wyszukiwania, notatki ze zdjęciami, plany i dyskusje. 
  • Dane użytkowania obejmują informacje o tym, jak korzystasz z naszej Platformy, produktów i usług. 
  • Dane marketingowe i komunikacyjne obejmują preferencje dotyczące otrzymywania materiałów marketingowych od nas i naszych stron trzecich oraz preferencje dotyczące komunikacji.

Zbieramy również, wykorzystujemy i udostępniamy dane zagregowane, takie jak dane statystyczne lub demograficzne, w dowolnym celu. Dane zagregowane mogą pochodzić z Twoich danych osobowych, ale nie są uważane za dane osobowe w świetle prawa, ponieważ dane te nie ujawniają bezpośrednio ani pośrednio Twojej tożsamości. Na przykład możemy agregować Twoje Dane o użytkowaniu, aby obliczyć procent użytkowników uzyskujących dostęp do określonej funkcji Platformy. Jeśli jednak połączymy lub połączymy Dane zagregowane z Twoimi danymi osobowymi, aby mogły bezpośrednio lub pośrednio Cię zidentyfikować, traktujemy połączone dane jako dane osobowe, które będą wykorzystywane zgodnie z niniejszą informacją o ochronie prywatności.

Nie gromadzimy żadnych Specjalnych Kategorii Danych Osobowych o Tobie (obejmuje to szczegóły dotyczące Twojej rasy lub pochodzenia etnicznego, przekonań religijnych lub filozoficznych, życia seksualnego, orientacji seksualnej, poglądów politycznych, przynależności do związków zawodowych, informacje o Twoim zdrowiu oraz dane genetyczne i biometryczne) . Nie zbieramy również żadnych informacji o wyrokach skazujących i przestępstwach.

Jeśli nie podasz danych osobowych

Jeżeli musimy zbierać dane osobowe zgodnie z prawem lub warunkami umowy, którą mamy z Tobą, a Ty nie dostarczysz tych danych na żądanie, możemy nie być w stanie wykonać umowy, którą mamy lub próbujemy zawrzeć z Tobą (na przykład w celu dostarczenia towarów lub usług). W takim przypadku możemy być zmuszeni do anulowania produktu lub usługi, którą masz u nas, ale powiadomimy Cię, jeśli tak jest w danym momencie. 

3. Jak zbierane są Twoje dane? 

Używamy różnych metod gromadzenia danych od Ciebie i o Tobie, w tym poprzez:

  • Bezpośrednie interakcje. Możesz podać nam swoje Dane Tożsamości, Kontaktowe i Finansowe, wypełniając formularze lub korespondując z nami listownie, telefonicznie, e-mailem lub w inny sposób. Obejmuje to dane osobowe, które podajesz, gdy:
  • ubiegać się o nasze produkty lub usługi;
  • założyć konto na naszej Platformie;
  • subskrybować nasze usługi lub publikacje; 
  • zażądać przesłania Ci materiałów marketingowych;
  • przesyłać treści do Platformy
  • przystąpić do konkursu, promocji lub ankiety; lub
  • Podziel sie opinia na nasz temat;
  • pisanie recenzji. 
  • Zautomatyzowane technologie lub interakcje. Podczas interakcji z naszą Platformą możemy automatycznie gromadzić Dane techniczne dotyczące Twojego sprzętu, działań i wzorców przeglądania. Zbieramy te dane osobowe za pomocą plików cookie, logów serwera i innych podobnych technologii. Zapoznaj się z naszą polityką dotyczącą plików cookie.
  • Informacje lokalne. Otrzymamy lokalizację Twojego urządzenia, jeśli włączysz to za pomocą przeglądarki lub urządzenia mobilnego. Możemy wywnioskować Twoją ogólną lokalizację na podstawie Twojego adresu IP. Możesz również podać nam swoje informacje o lokalizacji, wprowadzając te informacje na naszej Platformie, włączając je w ustawieniach swojego urządzenia lub podczas realizacji transakcji jako adres wysyłki lub rozliczeniowy.
  • Osoby trzecie lub źródła publicznie dostępne. Możemy otrzymywać Twoje dane osobowe od różnych stron trzecich i źródeł publicznych, takich jak; 
  • Dane techniczne od dostawców usług analitycznych, takich jak Google lub Facebook z siedzibą w UE; 
  • Dane kontaktowe, finansowe i transakcyjne od dostawców usług technicznych, płatniczych i dostawczych, takich jak Stripe z siedzibą poza UE.
  • Tożsamość i dane kontaktowe z publicznie dostępnych źródeł Urzędu Rejestracji Spółek, Companies House w Wielkiej Brytanii i Rejestru Wyborców z siedzibą w UE.
  • Inne platformy. Możemy otrzymywać informacje o Tobie z platform stron trzecich, które uzyskają Twoją zgodę na udostępnienie nam tych informacji. Jeśli zdecydujesz się zarejestrować na naszej Platformie za pośrednictwem Facebooka lub Google lub przesłać swoje kontakty z zewnętrznej usługi poczty e-mail, zostaniesz poproszony o udostępnienie nam określonych informacji zidentyfikowanych przez te platformy osób trzecich.
  • Ściśle współpracujemy ze stronami trzecimi (w tym na przykład partnerami biznesowymi, podwykonawcami usług technicznych, płatniczych i dostawczych, sieciami reklamowymi, dostawcami analiz, dostawcami informacji wyszukiwania, biurami informacji kredytowej) i możemy otrzymywać od nich informacje o Tobie.

4.  Jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe 

Będziemy wykorzystywać Twoje dane osobowe tylko wtedy, gdy pozwala nam na to prawo. Najczęściej wykorzystujemy Twoje dane osobowe w następujących okolicznościach:

 

  • Tam, gdzie musimy wykonać umowę, którą zamierzamy zawrzeć lub zawarliśmy z Tobą.
  • Jeżeli jest to konieczne ze względu na nasze uzasadnione interesy (lub interesy strony trzeciej), a Twoje interesy i prawa podstawowe nie są nadrzędne wobec tych interesów.
  • Gdzie musimy przestrzegać obowiązku prawnego lub regulacyjnego.

Zasadniczo nie opieramy się na zgodzie jako podstawie prawnej do przetwarzania Twoich danych osobowych w inny sposób niż w związku z wysyłaniem do Ciebie komunikatów marketingu bezpośredniego stron trzecich za pośrednictwem poczty elektronicznej lub wiadomości tekstowej. W każdej chwili masz prawo wycofać zgodę na marketing, kontaktując się z nami.

Cele, dla których będziemy wykorzystywać Twoje dane osobowe

Poniżej przedstawiamy w formie tabeli opis wszystkich sposobów, w jakie planujemy wykorzystać Twoje dane osobowe, oraz podstawy prawne, na których się opieramy. W stosownych przypadkach określiliśmy również, jakie są nasze uzasadnione interesy.

Pamiętaj, że możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na więcej niż jednej zgodnej z prawem podstawie, w zależności od konkretnego celu, w jakim wykorzystujemy Twoje dane. Skontaktuj się z nami, jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji na temat konkretnej podstawy prawnej, na której opieramy się przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych, jeżeli w poniższej tabeli podano więcej niż jedną podstawę. 

Cel/Działanie Rodzaj danych Podstawa prawna przetwarzania, w tym podstawa prawnie uzasadnionego interesu
Aby zarejestrować Cię jako nowego klienta (a) Tożsamość

(b) Kontakt

Wykonanie umowy z Tobą
Aby przetworzyć i dostarczyć Twoje zamówienie, w tym:

(a) Zarządzaj płatnościami, opłatami i prowizjami

(b) Odbierz i odzyskaj należne nam pieniądze

(a) Tożsamość

(b) Kontakt

(c) Finansowy

(d) Transakcja

(e) Marketing i komunikacja

(a) Wykonanie umowy z Tobą

(b) Niezbędne dla naszych uzasadnionych interesów (w celu odzyskania należnych nam długów)

Aby zarządzać naszą relacją z Tobą, która będzie obejmować:

(a) Powiadamianie Cię o zmianach w naszych warunkach lub polityce prywatności

(b) Proszenie o pozostawienie recenzji lub wypełnienie ankiety

(a) Tożsamość

(b) Kontakt

(c) Profil

(d) Marketing i komunikacja

(a) Wykonanie umowy z Tobą

(b) Niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego

(c) Niezbędne dla naszych uzasadnionych interesów (aby aktualizować nasze rejestry i badać, w jaki sposób klienci korzystają z naszych produktów/usług)

Aby umożliwić Ci udział w losowaniu nagród, konkursie lub wypełnieniu ankiety (a) Tożsamość

(b) Kontakt

(c) Profil

(d) Użycie

(e) Marketing i komunikacja

(a) Wykonanie umowy z Tobą

(b) Niezbędne dla naszych uzasadnionych interesów (badanie, w jaki sposób klienci korzystają z naszych produktów/usług, aby je rozwijać i rozwijać naszą działalność)

Administrowanie i ochrona naszej działalności i tej Platformy (w tym rozwiązywanie problemów, analiza danych, testowanie, konserwacja systemu, wsparcie, raportowanie i hosting danych)  (a) Tożsamość

(b) Kontakt

(c) Techniczne

(a) Niezbędne dla naszych uzasadnionych interesów (do prowadzenia naszej działalności, świadczenia usług administracyjnych i informatycznych, bezpieczeństwa sieci, zapobiegania oszustwom oraz w kontekście reorganizacji działalności lub restrukturyzacji grupy)

(b) Niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego

Aby dostarczać Ci odpowiednie treści i reklamy Platformy oraz mierzyć lub rozumieć skuteczność reklam, które Ci serwujemy (a) Tożsamość

(b) Kontakt

(c) Profil

(d) Użycie

(e) Marketing i komunikacja

(f) Techniczne

Niezbędne dla naszych uzasadnionych interesów (badanie, w jaki sposób klienci korzystają z naszych produktów/usług, aby je rozwijać, rozwijać naszą działalność i informować o naszej strategii marketingowej)
Aby korzystać z analizy danych w celu ulepszania naszej Platformy, produktów/usług, marketingu, relacji z klientami i doświadczeń (a) Techniczne

(b) Użycie

Niezbędne dla naszych uzasadnionych interesów (określanie typów klientów naszych produktów i usług, aktualizowanie i aktualność naszej Platformy, rozwijanie naszej działalności i informowanie o naszej strategii marketingowej)
Aby przedstawiać Ci sugestie i zalecenia dotyczące towarów lub usług, które mogą Cię zainteresować (a) Tożsamość

(b) Kontakt

(c) Techniczne

(d) Użycie

(e) Profil

Niezbędne dla naszych uzasadnionych interesów (w celu rozwoju naszych produktów/usług i rozwoju naszej działalności)

 

Marketing

Dokładamy wszelkich starań, aby zapewnić Ci wybór dotyczący niektórych zastosowań danych osobowych, w szczególności w zakresie marketingu i reklamy. Nie wypożyczamy ani nie sprzedajemy Twoich osobistych danych kontaktowych (takich jak adres e-mail powiązany z rejestracją Twojego konta) stronom trzecim do wykorzystania w ich własnych celach marketingowych. Możesz dostosować te opcje za pomocą ustawień w swoim profilu.

Oferty promocyjne od nas 

Możemy wykorzystywać Twoje dane identyfikacyjne, kontaktowe, techniczne, użytkowe i profilowe, aby uzyskać pogląd na to, czego naszym zdaniem możesz chcieć lub potrzebować lub co może Cię zainteresować. W ten sposób decydujemy, które produkty, usługi i oferty mogą być dla Ciebie odpowiednie (nazywamy to marketingiem). 

Będziesz otrzymywać od nas komunikaty marketingowe, jeśli zażądałeś od nas informacji lub zakupiłeś od nas towary lub usługi lub jeśli podałeś nam swoje dane podczas udziału w konkursie lub rejestracji w promocji, a w każdym przypadku wyraziłeś zgodę lub z otrzymywania tego marketingu. Możesz anulować subskrypcję tych e-maili w dowolnym momencie, klikając link „anuluj subskrypcję” w stopce strony e-mail.

Marketing zewnętrzny 

Otrzymamy Twoją wyraźną zgodę, zanim udostępnimy Twoje dane osobowe jakiejkolwiek firmie spoza grupy Alphagreen w celach marketingowych. 

Rezygnacja

Możesz poprosić nas lub strony trzecie o zaprzestanie wysyłania Ci wiadomości marketingowych w dowolnym momencie, zaznaczając lub odznaczając odpowiednie pola, aby dostosować swoje preferencje marketingowe lub klikając łącza rezygnacji w dowolnej wysłanej do Ciebie wiadomości marketingowej lub kontaktując się z nami w dowolnym momencie. 

Jeśli zrezygnujesz z otrzymywania tych wiadomości marketingowych, nie będzie to dotyczyć danych osobowych przekazanych nam w wyniku zakupu produktu/usługi, doświadczenia z produktem/usługą lub innych transakcji.

Ciasteczka

Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby odrzucała wszystkie lub niektóre pliki cookie przeglądarki lub ostrzegała, gdy witryny internetowe ustawiają lub uzyskują dostęp do plików cookie. Jeśli wyłączysz lub odrzucisz pliki cookie, pamiętaj, że niektóre części tej Platformy mogą stać się niedostępne lub nie działać prawidłowo. Aby uzyskać więcej informacji na temat używanych przez nas plików cookie, zapoznaj się z naszą polityką plików cookie.

Zmiana celu 

Będziemy wykorzystywać Twoje dane osobowe wyłącznie do celów, dla których je zebraliśmy, chyba że zasadnie uznamy, że musimy je wykorzystać z innego powodu i że powód jest zgodny z pierwotnym celem. Jeśli chcesz uzyskać wyjaśnienie, w jaki sposób przetwarzanie w nowym celu jest zgodne z pierwotnym celem, skontaktuj się z nami. 

Jeśli będziemy musieli wykorzystać Twoje dane osobowe w innym celu, powiadomimy Cię o tym i wyjaśnimy podstawę prawną, która nam na to pozwala.

Informujemy, że możemy przetwarzać Twoje dane osobowe bez Twojej wiedzy i zgody, zgodnie z powyższymi zasadami, jeżeli jest to wymagane lub dozwolone przez prawo.

5. Ujawnianie Twoich danych osobowych

Być może będziemy musieli udostępnić Twoje dane osobowe stronom wymienionym poniżej w celach określonych w tabeli w punkcie 4 powyżej.

  • Wewnętrzne strony trzecie, jak określono w Glosariuszu. 
  • Zewnętrzne strony trzecie, jak określono w Glosariuszu.
  • Strony trzecie, którym możemy zdecydować się na sprzedaż, przeniesienie lub połączenie części naszej działalności lub naszych aktywów. Alternatywnie możemy starać się przejąć inne firmy lub połączyć się z nimi. Jeśli w naszej firmie nastąpi zmiana, nowi właściciele mogą wykorzystywać Twoje dane osobowe w taki sam sposób, jak określono w niniejszej informacji o ochronie prywatności. 

Wymagamy od wszystkich stron trzecich poszanowania bezpieczeństwa Twoich danych osobowych i traktowania ich zgodnie z prawem. Nie zezwalamy naszym zewnętrznym dostawcom usług na wykorzystywanie Twoich danych osobowych do własnych celów i zezwalamy im jedynie na przetwarzanie Twoich danych osobowych w określonych celach i zgodnie z naszymi instrukcjami.

6. Przelewy międzynarodowe

Niektóre z naszych zewnętrznych stron trzecich mają siedzibę poza Europejskim Obszarem Gospodarczym ( EOG )), a więc przetwarzanie przez nich Twoich danych osobowych będzie wiązało się z przekazaniem danych poza EOG. Przesyłając swoje dane osobowe, wyrażasz zgodę na to przekazanie, przechowywanie lub przetwarzanie. Podejmiemy wszelkie niezbędne kroki, aby zapewnić, że Twoje dane będą traktowane w sposób bezpieczny i zgodny z niniejszą polityką prywatności.

Przepisy dotyczące ochrony danych różnią się w poszczególnych jurysdykcjach, inne jurysdykcje mogą nie zapewniać takiego samego poziomu ochrony danych osobowych jak EOG. Za każdym razem, gdy przekazujemy Twoje dane osobowe poza EOG, zapewniamy im podobny stopień ochrony, na przykład zapewniając, że w przypadku korzystania z dostawców z siedzibą w USA możemy przekazywać im dane, jeśli są częścią Tarcza Prywatności, która wymaga od nich zapewnienia podobnej ochrony do danych osobowych udostępnianych między Europą a USA. 

7. Bezpieczeństwo danych

Wprowadziliśmy odpowiednie środki bezpieczeństwa, aby zapobiec przypadkowej utracie, wykorzystaniu lub nieautoryzowanemu dostępowi do Twoich danych osobowych, ich zmianie lub ujawnieniu. Ponadto ograniczamy dostęp do Twoich danych osobowych do tych pracowników, agentów, wykonawców i innych stron trzecich, które mają potrzebę biznesową ich poznania. Będą przetwarzać Twoje dane osobowe wyłącznie na nasze polecenie i podlegają obowiązkowi zachowania poufności. 

Wprowadziliśmy procedury postępowania w przypadku podejrzenia naruszenia ochrony danych osobowych i powiadomimy Ciebie oraz wszelkie odpowiednie organy regulacyjne o naruszeniu, jeśli jesteśmy do tego prawnie zobowiązani.

8. Zatrzymywanie danych

Jak długo będziesz wykorzystywać moje dane osobowe?

Będziemy przechowywać Twoje dane osobowe tylko tak długo, jak będzie to konieczne do realizacji celów, dla których je zebraliśmy, w tym w celu spełnienia wszelkich wymogów prawnych, księgowych lub sprawozdawczych. 

Aby określić odpowiedni okres przechowywania danych osobowych, bierzemy pod uwagę ilość, charakter i wrażliwość danych osobowych, potencjalne ryzyko szkody wynikającej z nieuprawnionego wykorzystania lub ujawnienia Twoich danych osobowych, cele, dla których przetwarzamy Twoje dane osobowe oraz czy możemy osiągnąć te cele za pomocą innych środków i obowiązujących wymogów prawnych.

Zgodnie z prawem musimy przechowywać podstawowe informacje o naszych klientach (w tym dane kontaktowe, tożsamości, finansowe i transakcyjne) przez sześć lat po tym, jak przestają być klientami dla celów podatkowych.

W pewnych okolicznościach możesz poprosić nas o usunięcie Twoich danych: zobacz żądanie poniżej, aby uzyskać więcej informacji.

W niektórych okolicznościach możemy anonimizować Twoje dane osobowe (aby nie mogły być już z Tobą powiązane) do celów badawczych lub statystycznych, w którym to przypadku możemy wykorzystywać te informacje przez czas nieokreślony bez dalszego powiadamiania Cię. 

9. Twoje prawa

W pewnych okolicznościach masz prawa wynikające z przepisów o ochronie danych w odniesieniu do Twoich danych osobowych. Kliknij poniższy link, aby dowiedzieć się więcej o tych prawach:

https://www.dataprotection.ie/docs/A-guide-to-your-rights-Plain-English-Version/r/858.htm

Jeśli chcesz skorzystać z któregokolwiek z praw określonych powyżej, skontaktuj się z nami.

Zwykle nie jest wymagana żadna opłata

Nie będziesz musiał uiszczać opłaty za dostęp do swoich danych osobowych (lub skorzystanie z innych praw). Możemy jednak pobrać rozsądną opłatę, jeśli Twoja prośba jest wyraźnie bezpodstawna, powtarzalna lub nadmierna. Alternatywnie możemy odmówić spełnienia Twojej prośby w takich okolicznościach.

Czego możemy od Ciebie potrzebować

Być może będziemy musieli poprosić Cię o konkretne informacje, które pomogą nam potwierdzić Twoją tożsamość i zapewnić Ci prawo dostępu do Twoich danych osobowych (lub skorzystania z innych Twoich praw). Jest to środek bezpieczeństwa zapewniający, że dane osobowe nie zostaną ujawnione żadnej osobie, która nie ma prawa do ich otrzymania. Możemy również skontaktować się z Tobą, aby poprosić Cię o dodatkowe informacje w związku z Twoją prośbą o przyspieszenie naszej odpowiedzi.

Termin odpowiedzi

Staramy się odpowiadać na wszystkie uzasadnione żądania w ciągu jednego miesiąca. Czasami może to potrwać dłużej niż miesiąc, jeśli Twoja prośba jest szczególnie złożona lub złożyłeś wiele żądań. W takim przypadku powiadomimy Cię i będziemy Cię informować na bieżąco. 

10. Słowniczek

PODSTAWA PRAWNA

Uzasadniony interes oznacza interes naszej firmy w prowadzeniu naszej działalności i zarządzaniu nią, aby umożliwić nam zapewnienie najlepszej usługi/produktu oraz najlepszego i najbezpieczniejszego doświadczenia. Upewniamy się, że rozważymy i zrównoważymy wszelki potencjalny wpływ na Ciebie (zarówno pozytywny, jak i negatywny) oraz Twoje prawa, zanim przetworzymy Twoje dane osobowe w naszych uzasadnionych interesach. Nie wykorzystujemy Twoich danych osobowych do działań, w których nasze interesy są nadrzędne w stosunku do Ciebie (chyba że mamy Twoją zgodę lub w inny sposób jest to wymagane lub dozwolone przez prawo). Możesz uzyskać dalsze informacje o tym, jak oceniamy nasze uzasadnione interesy w odniesieniu do potencjalnego wpływu na Ciebie w odniesieniu do określonych działań, kontaktując się z nami.

Wykonanie umowy oznacza przetwarzanie Twoich danych tam, gdzie jest to niezbędne do wykonania umowy, której jesteś stroną lub do podjęcia działań na Twoje żądanie przed zawarciem takiej umowy.

Przestrzeganie obowiązku prawnego lub regulacyjnego oznacza przetwarzanie Twoich danych osobowych tam, gdzie jest to konieczne do spełnienia obowiązku prawnego lub regulacyjnego, któremu podlegamy.

OSOBY TRZECIE

Zewnętrzne strony trzecie

  • Dostawcy usług działający jako podmioty przetwarzające z siedzibą poza Irlandią, którzy świadczą usługi informatyczne i administrowania systemem.
  • Profesjonalni doradcy działający jako podmioty przetwarzające, w tym prawnicy, bankierzy, audytorzy i ubezpieczyciele z siedzibą w Irlandii i poza Irlandią, którzy świadczą usługi doradcze, marketingowe, bankowe, prawne, ubezpieczeniowe i księgowe.
  • Urząd Skarbowy i Celny, organy regulacyjne i inne organy z siedzibą w Irlandii, które w pewnych okolicznościach wymagają zgłaszania czynności przetwarzania.

TWOJE PRAWA

Masz prawo do:

Poproś o dostęp na Twoje dane osobowe (powszechnie znane jako „żądanie dostępu osoby, której dane dotyczą”). Umożliwia to otrzymanie kopii danych osobowych, które posiadamy o Tobie i sprawdzenie, czy przetwarzamy je zgodnie z prawem.
Poproś o korektę danych osobowych, które posiadamy o Tobie. Umożliwia to poprawienie wszelkich niekompletnych lub niedokładnych danych, które posiadamy na Twój temat, chociaż możemy potrzebować zweryfikować dokładność nowych danych, które nam przekazujesz.
Poproś o usunięcie swoich danych osobowych. Dzięki temu możesz poprosić nas o usunięcie lub usunięcie danych osobowych, jeśli nie ma uzasadnionego powodu, abyśmy nadal je przetwarzali. Masz również prawo poprosić nas o usunięcie lub usunięcie Twoich danych osobowych w przypadku, gdy z powodzeniem skorzystałeś z prawa do sprzeciwu wobec przetwarzania (patrz poniżej), w przypadku gdy mogliśmy przetwarzać Twoje dane niezgodnie z prawem lub gdy jesteśmy zobowiązani do usunięcia Twoich danych osobowych przestrzegać lokalnego prawa. Należy jednak pamiętać, że nie zawsze jesteśmy w stanie spełnić Państwa prośbę o usunięcie danych z określonych powodów prawnych, o których użytkownik zostanie powiadomiony, w stosownych przypadkach, w momencie złożenia wniosku. 
Sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy polegamy na uzasadnionym interesie (lub interesie strony trzeciej) i jest coś w Twojej szczególnej sytuacji, co sprawia, że chcesz sprzeciwić się przetwarzaniu na tej podstawie, ponieważ uważasz, że ma to wpływ na Twoje podstawowe prawa i wolności . Masz również prawo sprzeciwić się przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych w celach marketingu bezpośredniego. W niektórych przypadkach możemy wykazać, że mamy przekonujące uzasadnione podstawy do przetwarzania Twoich danych, które są nadrzędne w stosunku do Twoich praw i wolności.
Poproś o ograniczenie przetwarzania Twoich danych osobowych. Dzięki temu możesz poprosić nas o zawieszenie przetwarzania Twoich danych osobowych w następujących sytuacjach: (a) jeśli chcesz, abyśmy ustalili dokładność danych; (b) gdy nasze wykorzystanie danych jest niezgodne z prawem, ale nie chcesz, abyśmy je usunęli; (c) gdy potrzebujesz, abyśmy przechowywali dane, nawet jeśli nie potrzebujemy ich już, ponieważ potrzebujesz ich do ustalenia, wykonania lub obrony roszczeń prawnych; lub (d) wniosłeś sprzeciw wobec wykorzystania przez nas Twoich danych, ale musimy zweryfikować, czy mamy nadrzędne prawnie uzasadnione podstawy do ich wykorzystania. 
Poproś o przelew Twoich danych osobowych do Ciebie lub osoby trzeciej. Przekażemy Tobie lub wybranej przez Ciebie stronie trzeciej Twoje dane osobowe w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego. Należy pamiętać, że to prawo dotyczy wyłącznie informacji automatycznych, na wykorzystanie których początkowo udzieliłeś nam zgody lub gdy wykorzystaliśmy te informacje do wykonania umowy z Tobą. 
Wycofaj zgodę w dowolnym momencie, w którym polegamy na zgodzie na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Nie wpłynie to jednak na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed wycofaniem zgody. Jeśli wycofasz swoją zgodę, możemy nie być w stanie dostarczyć Ci określonych produktów lub usług. Poinformujemy Cię o tym w momencie wycofania zgody.